lauantai 16. tammikuuta 2016

Soodataikina koristeiden tekoon / Soda dough for making decorations

Olen useasti nähnyt ihania soodataikinasta tehtyjä koristeita, ja viimein tein niitä itsekin. :)


SOODATAIKINA

1 dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,5 dl vettä
(hileitä, jos haluaa glitter-taikinaa)

Laita kaikki ainekset kattilaan, ja kuumenna ne keskilämmöllä (ei saa kiehua). Hämmennä koko ajan. Kun massa alkaa kiinteytyä, ota kattila pois lämmöltä (taikina on valmis!). Milloin taikina on sopivan kiinteää? Taikinan tulee olla löysähkö. Liian kiinteä taikina murtuu käsiteltäessä. Kun otat kattilan levyltä ja annat taikinan hieman jäähtyä, se kiinteytyy jonkun verran lisää. Käytä taikina heti, kun se on jäähtynyt sen verran ettei polta sormiasi.

Kaulitse taikinaa kuin piparitaikinaa (käytä maissitärkkelystä, jotta taikina ei jää alustaan kiinni), kunnes se on 0,5-0,7cm paksua (ohut taikina saattaa murtua helpommin).

Koristele pinta esim. kaulitsemalla pitsiä siihen kiinni (ja varovasti vedä pitsi irti). Painele piparimuotein kuviot, siirrä uunipellille. Paina pillillä reikä kohtaan, johon haluat myöhemmin ripustusnarun.

Kuivata koristeet joko 75C uunissa n.1h ajan, tai huoneenlämmössä n 24h.

Voit halutettasi myös maalata valmiit tuotokset, mutta jos teit glitterversion maali saattaa peittää glitterin. Kuvissa tuotokset ilman glitteriä, ripustusnarujen kera.

Tuntuvat ihmeen kestäviltä - yksi putosi lattialle eikä haljennut! Tein myös jokusen ohuemman, onnistui ihan ok (mutta epäilen että ne hajoavat jos putoavat lattialle).






SODA BICARB DOUGH
1dl corn startch
2dl soda bicarb
1,5dl water
(glitter, if desired)

Place all ingredients in a pot and heat them up on medium heat (no boiling), stirring the mix all the time. Once  the mass begins to thicken, remove pot from heat (dough is done!). When is the dough firm enough? The dough needs to be somewhat lose. If you let it become too stiff, it will break easier. Once it cools down a bit, it becomes a bit stiffer too. Begin using the dough as soon as it doesn't burn your hands (but is still warm).

Using a rolling pin, spread into a 0,5-0,7cm layer (any thinner than that will make it more likely to break, however, depends slightly on dough).

Decorate the surface by putting pieces of lace, or a lace table cloth on and using a rolling pin to print the pattern on. Carefully remove the lace.

Cut dough into shapes and place on an oven tray. Using a straw press a hole into those you want to put a piece of string later, for hanging them.

Dry either in a 75C oven for about 1h, or 24hrs in room temperature.

If desired you could paint the ready ones (if you made the non-glitter version), or just put some string like I did.

The thick ones  (min 0,5cm) seem to be surprisingly durable - I dropped one on the floor and it didn't break? I made a few thinner ones and they seem more fragile though.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti